Kürt meselesinde yeni sayfa açılıyor mu?

  • 3.01.2013 00:00

 Önce şunu söyleyelim:

Başbakan'ın İmralı'yla görüşmeler yapıldığını açıklaması, yeni bir 'temas sayfası'nın açıldığının ilk ağızdan teyididir.

Peki nasıl?

Bu soruyla ilgili olarak Abdülkadir Selvi birkaç gün önce Yeni Şafak'ta önemli bir yazı kaleme aldı. Topladığı kimi önemli ve ciddi enformasyonları okurlarıyla paylaştı.

Şu satırlarını hatırlatalım:

'Oslo görüşmelerinin basına sızması ve Silvan saldırısından sonra, Öcalan'la görüşmeler kesilmişti. O günlerde devlette, 'Bu adam bizimle görüşürken, bir yandan da örgüte saldırı emri veriyor. İkili oynuyor' kanaati hakim olmuştu. O nedenle 1 yılı aşkın bir süredir, Öcalan izole edilmişti. Koster arızası bir türlü giderilemiyor, Öcalan kimseyle görüştürülmüyordu. Siyasi iradenin kararında değişiklik oldu, koster arızası giderildi…'

Bu değişikliğin açlık grevleri esnasında yaşandığı, grevlerin durdurulması için siyasi iradenin yeniden Öcalan'la temas kurduğu ortadadır.

Şüphe yok ki, Öcalan'ın açlık grevlerinin sona ermesinde etkisi, İmralı'yı siyasi irade gözünde yeniden asli muhatap haline getirmiştir.

Ve muhtemeldir ki Öcalan iki yıl sonra yeniden görüşme yapmanın kişisel ve siyasi anlamı üzerinden yol almaktadır.

Tekrar Selvi'nin yazısına dönelim:

'Yeni süreçte Öcalan'la diyalog, açlık grevlerinin devam ettiği Ekim ayında başlıyor. İkinci görüşme Kasım ayında gerçekleşiyor. Her iki görüşme MİT Başkan Yardımcısı seviyesinde yapılıyor. Aralık ayındaki görüşmeye ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan gidiyor. Bir takvim üzerinde konuşuluyor mu? Oslo devlet içinde çok büyük bir deneyim oldu. Çözüme endeksli ve bir takvim dahilinde yapılmayan görüşmelerden sonuç almanın zor olduğu tecrübe edildi. Takvime dayalı ve çözüme endeksli bir süreç başladı…'

Bunlara Başbakan'ın son günlerde yaptığı 'şiddeti bırakın siyasi alana gelin' çağrılarını eklersek, siyasi bir iklim değişikliği ihtimalinin yüksek olduğunu görürüz.

Nitekim, Cengiz Çandar'ın işaret ettiği üzere, örgütün önemli isimlerinden Zübeyr Aydar Başbakan'ın çıkışlarını şöyle karşılıyordu:

'…Başbakan'ın Urfa konuşmasını dinledim. Burada da bizlere açık bir çağrı var ve şöyle diyor: … Artık şiddet sussun, siyaset konuşsun' diyor. Başbakan'ın geçmişte de benzer konuşmaları vardı ama çoğunda hakaretler içerirdi. Bu sefer farklıydı, bu farklı üslubu önemsediğini belirtmeliyim'

Peki iklim ve temaslardan ne beklemek gerekir?

Acil bir çözüm ya da çözüm haritasını dillendirmek gerçekçi olmaz.

Önemli olan çözüme doğru gidecek yolun ve yöntemin belirlenmesi, Kürt sorununda 'şiddet ve silah sayfasının kapanıp, bunun yerine siyasetin, görüşme, talep, karar ilişkisinin devreye girmesi'dir.

Ancak 'şiddetten siyasete geçiş aşaması' bu işin en zor tarafıdır.

Bu, bugüne kadar pek çok kez karşılaştığımız gibi, kimi şahinlerce, şiddeti tercih kimi gruplarca prove edilerek bozulmuş bir aşamadır. Silvan saldırısı buna örnektir. Bir kaç gün önce Malatya'daki çatışma, MİT Müsteşarı'nın yeniden sorguya davet edilmesi bunları akla getirmektedir.

Siyaset aşamasına geçiş ikinci zorluk çok daha kritiktir.

Zira bu aşamada taraflar, özellikle devlet sadece istemek ve almakla yola devam edemez. Hükümet çevrelerinin sık vurguladıkları gibi, temaslar silahları bıraktırma görüşmeleri olarak tanımlanamaz. Öyle bir niyet ve politika bu sürecin hızla sona ermesine yol açar.

Almak kadar vermek, 'mevcut statünün ötesine geçmek'tir…

Siyasete girişin önkoşulu budur…

Peki nasıl?

Sonraki yazıya…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (4)

  • Önce tahta çıkarsınız, sonra...
    Önce tahta çıkarsınız, sonra...
    6.01.2014 12:57

    Çıktığınızda iyi işleri hep iyileri paravan ederek yaparsınız. Kötülerden en kötüleri size iyiler gösterirler “hiss-i makam vasatı sislendirmesin” diye. Sizlere “kötü” çatar, hıncahınç, acımasız ve pervasızca. Bu esnada yaralar alınır, ama tevfikat sağanak sağanak yağar, dua ile ve vedia bularak. Bu esnada makam olanca hızıyla “menfezler”den girip çıkmaya devam eder. Geçtikçe o boşlukları o esintiler, adeta elinde kapkara bir zift misali, her yeri boyar. Sonra... Sonra zâlâmın vasatı örttüğü gibi ortalık görünmez olur. “İyi”yi görmez olursunuz, iyi göremez olursunuz. Kötüyü istinat bilirsiniz; dehlize tıkılan kötüden medet umarsınız. Kötünün şarkta yemlediği cahilden iane beklersiniz.

  • Hikmet Pala
    Hikmet Pala
    9.01.2014 05:23

    Iyi de bu yazı baştan aşağı samimiyetsiz retorik! Bütün dediği şu: Aman taraflar birbirine saldırmayı durdursun çünkü benim tarafım zarar görüyor!

  • burhan öztürk
    burhan öztürk
    10.01.2014 18:55

    kendileri netliği yakalayamayanların FİKİR BEYAN ETMELERİ daha absurt .YA SUS ; YADA ÖYLE BİR SÖZ SÖYLEKİ yanlış yapan yaptığı yanlıştan BEHEMEHAL VAZGEÇSİN .ortaya gibi söyleyip tarafları yeni çıkara dayalı ilişkiler için tazeleme . maskeler düşmüşse ; hataları yeni versiyonları ile piyasaya tekrar çıkartma . ÇIKARA DAYALI İLİŞKİLERİN HALKLARA BİR FAYDASI YOKTUR .SAMİMİ BEREBERLİKLER İÇİN İNSANLARIN YENİ BAŞTAN ; DAHA BİR İYİ VE TEMİZ DÜŞÜNÜP BERABERLİKLERİNİ OLUŞTURMALARI ; KENDİLERİ VE DİĞERLERİ İÇİN DAHA HAYIRLIDIR.

  • Önce tahta çıkarsınız, sonra...2
    Önce tahta çıkarsınız, sonra...2
    6.01.2014 13:00

    Hançer iyiye işlemez a kuzum, sadece öldürür onu, bilmez misin? Hançer sadece millete işler. Halk rahne aldığında ne görür, ne duyar, saftır ezelden. Bilmeden, bir âram etmeden hastalanır gider. Bâdemâ “Dua” gelir, ardında elf-u elfin aminiyn! Olanca hışmıyla. . “Dua” semaya çıktıkta, inmek bilmez emrile. Makes bulur mevcamevc. Her hayır emrile başladı zira. Saçılısınız birer birer. Ve bu hengamede ölsek de imanımla, yaşımla, terimle, ubudetimle ve duamla karşındayım. Dimdik! Eğilmez boynum masa-kasa-nisa karşısında, eğilir Kudret (c.c.)’in ism-i âzamı anıldığında. Hubb-u câh yıkmaz beni, kasalar gözümde basılası tozdur ayaklar altında. Bin başım olsa, birini dahi bükmem tağut karşısında!

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums