Çatlama tehlikesi ve AK Parti

  • 6.12.2012 00:00

 Fezlekeler meselesi yeni bir biçim alarak yola devam ediyor. AK Parti grubundan çıkan eğilim terör suçları kadar yolsuzluk ve yüz kızartıcı suç fezlekelerinde de dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde oldu.

Bu durum meclisin adım atmasını bir miktar geciktirebilir, 'sulandırabilir' ve fezlekeler fiilen tekrar rafa kalkabilir.

Bunu zaman gösterecek, ancak, şu aşamada, fezlekelerin siyasi alanı daraltan, otoriterleşmeyi besleyen, kriz üreten 'işlevini' bir kenara özellikle not etmek gerek.

Dün söyledik: 'Fezlekeler, onu gündeme getiren iradenin Kürt meselesine bakışına, Kürt meselesi karşısında bulunduğu duruma işaret ediyor. Fezlekelerin varlığı, açık bir şekilde, Kürt sorununda siyasi cihazların sorun çözme kabiliyetini yitirdiğine yönelik bir siyasi inancı ifade ediyor. Siyasi alan daralması, ne şekilde ve nereden gelirse gelsin, sadece siyaset dışı, karşıtı durumlara, şiddete değil, iç krizlere, yönetim krizlerine davetiye çıkarır.'

Nitekim krizin ucu bir miktar görünmüştür.

AK Parti'li Kürt milletvekillerinin bir kısmı dokunulmazlıkların kaldırılmasına 'evet' demeyeceklerini ilan ederek, iktidar partisi içinde muhtemel bir çatlamanın, en azından liderin en kuvvetli olduğu dönemde ona karşı bir duruşun işaretlerini verdiler.

Kabul etmek gerekir ki, bu durum sadece ilkesel bir itiraz edişi anlatmaz, sadece Kürt meselesinde kökenden hareketle yeni ve bir ince ayrışmayı da anlatmaz, aynı zamanda iktidar partisi içinde oluşabilecek muhtemel bir fay kırığına işaret eder.

Son gelişmeler Kürt sorunu üzerinden siyasetsizliğin Türkiye'yi germek yanında, yönetim alanında bölünmelere, siyasi parti düzeyinde çatlamalara yol açabileceğini de gösteriyor.

Bu tabloyu AK Partili liderlerin gördüğü muhakkaktır.

Dokunulmazlıklar meselesine de bu çerçevede son fırçayı atmak zorunda kaldıklarını varsaymak pekâlâ mümkündür.

Siyaset ve başarı arasında ilişki açıktır..

Deneyimle sabit..

İktidar partisi bugüne kadar elde ettiği tüm başarıları siyaset alanında, bu alanı genişleterek ve değerli kılarak sağlamıştır. Buna karşın Kürt meselesi gibi başarısız olduğu her konunun, siyasi alanı daraltmasıyla yakın ilişkisi vardır.

AK Parti'nin, daha doğrusu başbakanın Kürt sorunu açısından siyasetsizlik tuzağına düşmesinin ya da siyasi araçlara inancının azalmasının kendisinden kaynaklanan iki nedeni var.

İlki, sık söyleriz, AK Parti'nin siyaset anlaşıyıdır.

Toplumsal talep-siyasi karar etkileşimi üzerine oturmayan, tek taraflı, takdir ederek sunulan hizmet anlayışı olarak karşımıza çıkan bu anlayış, otoyol, hastane yapımında işe yaramaktadır, ekonomi politikarında ya da dış politikada da sonuç vermektedir.

Ancak söz konusu olan Kürt meselesi ve ona benzer sorunlarsa bu anlayış işe yaramamaktadır.

'Sorun'u tanımlayan sadece 'nesne'si ve bu çerçevede atılması gereken adımlar değil, aynı zamanda 'özne'si, diğer ifadeyle bu sorunu temsil eden kesimin varlığı ve muhatap alınma talebiyse, AK Parti'nin mevcut siyasi anlayışı işe yaraması doğal olarak mümkün değildir.

Siyasetsizliğin AK Parti kaynaklı ikinci nedenine gelince...

Bu neden, sistemin ve AK Parti'nin Kürt siyasi alanındaki hızlı dönüşüme, yeni dokuya, sosyoloji-siyaset ilişkisine değememesinden, uyum sağlayamamasından ileri geliyor.

Sistemin göremediği, kuşatamadığı yeni dokuyu, Kürtler açısından toplumsal, kültürel, siyasal alanların bütünleşircesine iç içe girmesi, siyaset ve şiddet arasında çizgilerin muğlaklaşması olarak tanımlayabiliriz.

Kürt kamu alanının siyaset ve şiddet her aktör düzeyinde ve çeşitli biçimlerde iç içe geçtiği oranda, mevcut hukuk düzeni ve hakim bakış kaçınılmaz olarak siyasi alanı imha edercesine, herkesi, hatta tüm Kürt alanını suç nesnesi haline getiriyor.

Bu durumun, bu tür bir siyasetsizliğin ürettiği sonuç ise bir tür ve adım adım güvenlik devletine dönüşmek oluyor…

Çatlamalar, krizler bunu takip ediyor...

Siyasi iktidarın yapması gerekenler bizce bellidir:

Yeniden düşünmek...

Siyaset ve siddet arasına mesafe koyacak yeni araçlar üretmek...

Bunun için ise siyasi alanı alabildiğince genişletmek...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • Ali Denizci
    Ali Denizci
    10.10.2013 09:35

    insanlarin bu paket yeterli degil demesine bile tahammul edemeyecek kadar yandaslastiniz. hala 1930 lardan 40 lardan 80 lerden 90 lardan ornekler gosterip ne kadar mukemmel bir paket edebiyati yapiyorsunuz. alper bey siz ve ozellikle yildiray, melih, markar ve kurtulus gibi eski tarafcilar gittikce salih tunalasmakta ahmet kekeclesmektesiniz... dikkat...

  • Ali Denizci
    Ali Denizci
    10.10.2013 09:52

    ben hayatimda bu kadar bariz kitlesel dezenformasyon yapan basin gormemistim. butun isi gucu diger yazarlara saldirmak olan bu kadar cok koseci gormemistim. bu kadar acik yalan soyleyen bir basbakan gormemistim. bu kadar futursuzca toplumu ajite eden bir 12 eylul zihniyeti gormustum gerci. camide icki icildi grup seks yaptilar, turbanli kadin dovuldu uzerine islendi, dis mihrak, yahudi lobisi, yabanci ajanlar, 2.5 milyar dolarlik mal iade ettik vs vs... ayrica bu zihniyet suriye de 120 bin insanin olmesine ulkenin bir daha dikis tutmayacak sekilde bolunmesine katki sagladi, ne icin demokrasi icin mi? hadi canim sen de. kardes azeri lider yuzde 92 ile tekrar secildi yasasin demokratik azerbaycan.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums