Açık topluma doğru Türkiye...

  • 2.04.2011 00:00

Geçen hafta sonu bir kamuoyu araştırmasından, Metropoll Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin Mart ayı siyasi gündem çalışmasından söz etmiştik. Bu araştırmada pek çok ilginç bulgu gördüğümüzü, ilerideki yazılarda bunları ele alacağımızı da eklemiştik.

Fırsat şimdi geldi...

İşte araştırmanın kimi verileri, birlikte okuyalım ve değerlendirelim:

- Genel olarak düşünüldüğünde Türkiye'nin gidişatının iyi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 47.2'yle, kötü olduğunu düşünenlerin oranından yüzde 36.3 daha yüksektir.

- Hayattan memnuniyet oranı yüzde 59 gibi yüksek bir seviyededir. Memnun olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 27'dir.

- Tunus ve Mısır'da rejim değişikliklerinin ardından yoğunlaşan "model ülke" tartışmalarına kamuoyu olumlu yaklaşmakta, halkın yüzde 46'sı Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleri için model olabileceğini düşünmektedir.

- Türkiye'nin AB'ye üyeliği için yapılacak olası referandumda "evet" oyu vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 63'le oldukça yüksek gözükmektedir. Saadet Partisi seçmenleri hariç diğer tüm partilerin seçmenleri %50'den daha yüksek oranlarda Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklemektedir.

- Avrupalı mıyız, Asyalı mıyız yoksa Ortadoğu ülkesi miyiz gibi sorular ve tartışmalar karşısında halk, Türkiye'nin gelecekteki yerini yüzde 59 oranıyla Avrupa Birliği'nde, yüzde 14 oranıyla Ortadoğu'da ve yüzde 8.5 oranıyla da Asya'da görmektedir. Bu, halkın çok büyük oranda Türkiye'yi Avrupa eksenine yerleştirdiği anlamına gelmektedir.

- Araştırma verilerine göre; bir vatandaş ve birey olarak kendilerini değerli hissedenlerin oranı yüzde 80 civarında olup, aksini hissedenlerin oranı ise yüzde 17.5'dir.

- Ancak vatandaş olarak bireylere değer verilmediğini düşünenlerin oranı yüzde 51.6 aksini düşünenlerin oranından yüzde 42.3 daha yüksektir.

- Dinsel, etnik, mezhepsel ve diğer ayrımcılık türleri birlikte veya farklı farklı düşünüldüğünde Türkiye'de hangi türden olursa olsun ayrımcılık yapıldığını düşünenlerin oranı azımsanmayacak miktarda (yüzde 43.6) yüksektir.

- Başörtülü bir kadının milletvekilliği yapmasını normal karşılayacaklarını ifade edenlerin oranı yüzde 78, buna karşı çıkanların oranı ise sadece yüzde 19.5'tir. Ayrıca CHP'li seçmenlerin yüzde 46'sının başörtüsünün Meclis'te yer almasına karşı olmadığı anlaşılmaktadır.

- Siyasette, kamu yönetiminde ve iş hayatında kadın oranını yeterli görmeyenlerin oranı yüzde 72'yle oldukça yüksektir. Bu görüşe kadınlar kadar erkekler de destek vermekte ve kadınların Meclis'te ve kamusal yaşamda daha fazla temsil edilmesi gerektiğini düşünmektedir.

Özet bu...

Bu araştırma verilerinde çıkan toplum imajı elbet sevilesi bir imajdır.

Git gide özgürlükçü olan, değişimden memnun ve kendisine güveni yüksek, açık toplum istikametinde ilerleyen bir doku görüyoruz, bu verilere bakınca...

Aynı doku, devlet merkezi tutumdan memnun olmayan, özgürlükler açısından daha fazlasını bekleyen bir yurttaş profili karşımıza çıkmaktadır.

Değerler açısından değişim beklentileri ve talepleri etkiler...

Umarız böyle olur...

Türk değişim modelinin süreklilik ve toplumsal meşruiyet üzerine oturduğunu hiçbir zaman unutmamak gerekir...

Bu görüntü bu açıdan da bir güç görüntüsüdür...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • adil ozcan adildede@live.nl
    adil ozcan adildede@live.nl
    17.02.2012 11:44

    ben cevap vereyim vatana ihanet gerisi tefarruat.

  • yener tasdelen
    yener tasdelen
    17.02.2012 10:27

    ahmet beyin her yazisi cok guzel

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums