Apar topar eğitim!

  • 12.10.2020 00:00

 Ülkece kritik zamanlarda pek çok alanda bazen iyi işler çıkarabiliyoruz. Ne var ki sürece yayılan iş ve işlemlerin planlaması ve yürütülmesi söz konusu olduğunda anlık cevvaliyetler, yerini anlık kararlara ve öngörüsüzlüklere bırakıyor. Çoğu zaman bunların sahada ne türden yansımaları olacağı ve uygulayıcıları hangi durumlarla karşı karşıya bırakacağı hesap edilmiyor.

Geçtiğimiz iki hafta içerisinde yüz yüze eğitime geçilmesi ile ilgili MEB’de yaşanan gelişmeler bu duruma örnek teşkil etmesi bakımından önemliydi.   

Bildiğiniz gibi yüz yüze eğitim, okul öncesi ve ilkokul 1. Sınıflar için 21 Eylül’de başladı. Uyum haftasının ardından 28 Eylül’de okul öncesi ve ilkokul 1.Sınıflar haftada iki gün yüz yüze eğitime geçmiş oldular. Duyurusu haftalar öncesinden yapıldı, öğrencilerin okula devamı hususunda ise son söz veliye bırakıldı.

3 Ekim Cuma günü ise MEB, mesai bitimine az bir süre kala okul müdürlüklerine gönderdiği resmi yazı ile meslek liselerinde uygulamalı dersler için yüz yüze eğitime geçme kararı aldı.

Yazıda 5 Ekim 2020 tarihinden itibaren Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Spor Liselerinin alan ve dal derslerine ait uygulama kazanımlarının yüz yüze eğitimlerine tüm sınıf seviyelerinde başlanacağı belirtiliyordu.

Buraya dikkat lütfen!

Yazı, 3 Ekim Cuma günü mesai bitimine az bir süre kala gün yüzüne çıkmıştı. Yüz yüze eğitime ise 5 Ekim Pazartesi günü anılan lise türlerinde başlanacağı belirtiliyordu. Yazı bu doğrultuda okul müdürlüklerinin yapması gerekenleri de birkaç madde de sıralamış. Sıralanan iş ve işlemleri hafta sonuna denk gelmesi itibariyle bir çırpıda gerçekleştirebilmeleri için okul müdürlüklerinin hızdan daha fazlasına ihtiyaç duydukları açık!

Zira ilk madde MEB’in “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu”na göre eğitim öğretimin planlanmasını, mekânın düzenlenmesini şart koşuyor.

Bu kılavuza uygun bir mekânsal düzenlemenin son derece zahmetli ve zor olduğunu belirtmeliyiz. Okul müdürlükleri pandemi sürecinin başından beri bu tür hijyen önlemlerini zaten almaktaydılar. Lakin öğretmen ve öğrencilerin aynı anda okul binasında bulunacağı bir zaman dilimi içinde mekânın düzeni ve kontrolü farklı bir hazırlık istiyor.

Aynı yazıda hem yüz yüze eğitimin, hem de uzaktan eğitimin aynı anda tüm sınıflar için planlanması isteniyor. 5 Ekim’de ayrıca hangi derslerin yüz yüze hangi derslerin uzaktan eğitim yoluyla verileceği hususunda alan zümrelerinin toplantı yaparak karar almaları da isteniyor.

Mesela bir meslek lisesini ele alalım….

Bir sınıfın haftalık ortalama 40 saat dersi var. Diyelim ki 16 tane de sınıf var. Haftalık ders saati 640 saat eder. Bir sınıfın 40 saatlik ders saatini yüz yüze olarak planlayacaksınız. Buna uygun bir program hazırlayacaksınız. Yüz yüze eğitimin dışında tutulan teorik dersler yahut kültür derslerini de EBA üzerinden planlayacaksınız. Tüm bunların da birbiriyle çakışmamasını sağlayacaksınız. Bunun için iyi bir planlama yapmanız gerekiyor.

Ama bir dakika!

Siz ne kadar iyi bir planlayıcı da olsanız, MEB sizden Cuma akşamı talep ettiğini Pazartesi sabahı gerçekleştirmenizi istiyor!

Her yerde, her safhada, planın öneminin ortaya çıktığı bu süreçte MEB’in ilgili yazısının zamanlaması, beklentisi, talebi anlaşılıyor ki istenilenin verilen zaman içerisinde gerçekleşebilme durumunu planlamamış!

Yahut böyle bir planlama mümkün deniliyorsa nasıl ve ne şekilde yapılacağını belirtmemiş!

Tıpkı bir hafta önce olduğu gibi…

Yine bir Cuma günü MEB’den gelen bir yazı ile meslek lisesi öğrencilerinin Pazartesi gününden itibaren işletmelerde staj yapabilecekleri ilan edilmişti. Okul müdürlüklerinin pazartesi gününe hem veli onaylarını hem işletme yazılarını nasıl bir hokus pokus ile hazır hale getirip öğrencileri işletmelerde staja başlatacağı ise hiç düşünülmemişti.

“Cuma günü”; anlaşılan bakanlığın iş görme tarzının ayrılmaz bir parçası haline geldi.  

Hafta ve mesai biterken ansızın apansız çıkagelen resmi yazılar, insanların iki ayağını bir papuca sokuyor. Haliyle bu kaotik bir durum yaratıyor. Bu durum içinde uygulayıcıların hata yapmaları da işi eksik yapmaları da kaçınılmaz.

Kaçınılmaz; çünkü Süpermen değiller!

Okul içinde dahi öğretmen-okul yönetimi arasında duyurular 1 hafta öncesinden yapılır. Süreye riayet etmeyen okul yönetimleri eğer soruşturma filan söz konusu ise cezalandırılır. MEB’in yönetmelikleri tek tek bu süreleri yazar.

Hal böyleyken ve tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir süreç yaşanıyorken nasıl oluyor da “Cuma akşam istedik, Pazartesi sabahı verin” denilebiliyor?

Evet, yüz yüze eğitime başladık nihayet; ama apar topar!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums