Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali

  • 24.05.2017 00:00

 Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali'ndeyiz. 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör'ün davetine icabet ettik.

1999'dan beri faal olan ve özel yetenekli örenciler için bir destek eğitimi mahiyetinde işlev gören BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezleri) 80 ilden 110 şubesiyle ilk kez bu festival vesilesiyle Antalya'da bir araya geliyor. Bizler de bu vesileyle bu yıl ilki düzenlenen Bilim ve Sanat Merkezleri Festivali'ni yerinde izleme fırsatı bulduk.

80 ilden 110 Bilim Sanat Merkezi burada. Öğrenciler öğretmenleriyle birlikte el emeği göz nuru ürünlerini, çeşitli yarışmalarda ödül alan projelerini sergiliyorlar. Görsel sanatlar, grafik, bilişim ve yazılım, edebiyat atölyelerinde sürekli programlar var. Şair, yazar ve düşünce insanları öğrencilerle buluşuyorlar.

Gerek festivalin bu yıl ilk kez yapılıyor olması gerek Türkiye'nin eğitim hedefleri göz önüne alındığında Bakanlığın hassasiyeti kendisini hissettiriyor. Festivalin açılışını bizzat Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Bakan Yılmaz, Bilim ve Sanat Merkezleri'ne verdikleri önemi vurgularken Türkiye'nin gelecek vizyonuyla eğitime bakması gerektiğini belirtti. Bakanlığın kararlılığının altını çizdi.

Festivalin ikinci gününde ise Milat Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven ve gazetemiz yazarlarından Abdulbaki Değer ile birlikte Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ile uzun bir söyleşimiz oldu. Sorularımıza içtenlikle cevap veren Güngör her cümlesinde, özel yetenekli öğrencilerin eğitimi için ciddi bir model ve imkân olan BİLSEM'in üzerine titrediğini hissettirdi. Büyük bir kısmını gazetemizde bulacağınız söyleşide Güngör'ün “Türkiye yetenek fideliğini bilmek zorunda!” cümlesi öne çıktı.

Sıklıkla eleştirdiğimiz ve Bakanlığın da periyodik reform alanı olan eğitim sistemimizin içinde yer alan BİLSEM; her ne kadar bir destek unsuru olarak konumlandırılmış olsa da amaçları, yapılanması ve yürütülmesi ile alternatif olma özeliğine sahip. Bu açıdan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün BİLSEM türü bir modeli hayata geçiriyor olması, eğitim üzerine derilikli tartışmaların ve yeni fikirlerin olmadığı bir vasatta hayati bir öneme sahip. Eğitim sisteminin çorak toprağına su taşıyan bir ark gibi BİLSEM benzeri modellemelerin hem sayısını arttırmak hem de çeşitlendirerek zenginleştirmek gerekiyor. Zira mevcut tek boyutlu ana akım eğitim yapılanmamızın performansı bunu zorunlu kılıyor.

Günümüz dünyasının temel ön kabullerinden biri haline gelen “her insan özeldir” yaklaşımı da dikkate alındığında; bu farklılığı, biricikliği, çeşitliliği karşılayıp onları besleyecek modeller zorunlu hale geliyor. Dolayısıyla 19. yüzyılın tüm dünyaya yayılan tek tip, zorunlu eğitim uygulaması bu gerçeklik karşısında beyhude bir ısrar haline geliyor. Yukarıda da belirttiğim gibi bu düzeneğin performansı, yorumu bile gereksiz kılacak verileri önümüze koyuyor zaten.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini yürüten BİLSEM'lerin önemi de işte o tek tip uygulamaların dışına çıkabilme nitelikleri ile beliriyor. Bu açıdan BİLSEM'in ana akım eğitim sistemi uygulamalarının gölgesinde kalmasına müsaade edilmemeli. Çünkü BİLSEM ilgi, istidat ve kabiliyetleri ile ön plana çıkan ve medeniyet iddiası taşıyan bu ülkenin ihtiyacı olan insan kaynağını harekete geçirme potansiyeli taşıyor.

*

Mütefekkir yanı ile öne çıkan Yazar Akif Emre'nin vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisine Allah'tan rahmet, sevenlerine ve yakınlarına sabır diliyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums