IŞİD olmasaydı namaza mı başlayacaktınız?

  • 16.12.2015 00:00

 Epey bir süredir gazetelerde yayımlanan röportajlara temkinli yaklaşıyorum. Bendeki bu temkinlilik hali özellikle şedit angajman kurallarına sahip karşı mahallenin yayın organlarında Müslüman aydınlarla yapılan röportajlarda artıyor. Bir de Levent Gültekin gibi elinde “mahalle son sınıf terk”  yazılı belge ile kapı kapı gezerek “Ben mahalledeyim aslında, mahalle burada değil”  türünden beyin yakan aforizma sahipleriyle yapılan röportajlar var ki onlara hiç girmeyelim! Onların damakta bıraktığı kekremsi tadı mümkün olursa başka bir yazının konusu ederiz.

Şimdilik Hürriyet’ten Çınar Oskay’ın Dücane Cündioğlu ile yaptığı röportaja değinmekle yetinelim. Gazete, Oskay’ın Cündioğlu ile yaptığı röportajı öne çıkarırken başlık olarak Cündioğlu’nun   “İslam dünyası ‘Ey insanlar’ deme yeteneğini yitirdi” cümlesini seçmiş. Keşke seçimine sadık kalsa, Dücane Cündioğlu’na cümlesini açma fırsatını da verseymiş! Röportajın tamamını okuduğunuzda anlıyorsunuz ki o fırsatı vermemiş! Çınar Oskay bu afili başlığın gölgesinde, Cündioğlu’na yaklaşık 30 tane soru sormuş; lakin bu soruların yarısından fazlası “IŞİD” , “Müslümanlar ve terörizm”,“Müslümanlar ve öldürmek”“İslam ve şiddet” temalı.

Çınar Oskay Müslüman düşünür ile röportaj yapmak için kalkmış Büyükada’ya kadar gitmiş. Ancak röportaj için başlık olarak seçilen cümlenin hak ettiği soruları sormak yerine röportajı tıka basa IŞİD ile doldurmuş.“Röportajı yapanın da bir özerkliği var kardeşim, senin keyfine göre soracak hali yok ya”diyebilirsiniz. Lakin ben de diyorum ki sorular, sorandan azade olmadığı gibi çoğu zaman soruların soruyu soranın maksadını aşikâr kılan bir yanı da var. Röportajın bir yerinde Çınar Oskay’ın Müslümanların “öldürmelerinden” mütevellit,  “Hıristiyanlar neden öldürmüyor kimseyi?” gibi sert fren yapmanıza neden olan sorusu ile karşılaşınca mesele daha bir yerli yerine oturuyor.

Sorunun içerdiği İslam’ın doğası gereği şiddete meyyal olduğu varsayımını aklıma bile getirmek istemiyorum. Çükü bu varsayımın membaı bellidir: İslamofobi. Hadi bunu geçelim. Öte yandan  şimdi işi gücü bırakıp Çınar Oskay’a Hıristiyan tarihini özetlemeyelim. Ya da nasıl oluyor da Batılı ya da seküler ideolojilerin taraftarlarınca gerçekleştirilen şiddet eylemleri, kıyımlar ve savaşlar ince bir işçilikle onların dinlerinden ve ideolojilerinden ayrılıp da söz konusu İslam olunca bu işçiliğin esirgeniyor oluşunu da konu etmeyelim. Ama el insaf kardeşim! Birbirimize insaf ve merhamet nazarı ile bakmaktan bu kadar mı uzağız?

Bence Çınar Oskay,  Dücane Cündioğlu’na sırf  “IŞİD, Müslümanlar, terörizm” temalı Oryantalist teslis itikadınca tahkim edilen soruları sormak için Büyükada’ya kadar boşuna zahmet etmiş. Eğer merakı buysa bunun için düşünür, entelektüel aramasına gerek yoktu. Oturduğu semtteki herhangi bir camiye gitse, kapıda beklese, cemaatten karşısına ilk çıkan kişiye ,“IŞİD’in İslam ile bir ilgisi var mı?” “İslam şiddeti, katliamı onaylar m?” türünden sorularını sorsa tatminkâr bir cevabı hemen oracıkta alabilirdi.

Gerçeklerin, hakikatlerin ideolojik-politik konumlanışların belirleyiciliğinde büküldüğü bir aralıktayız. Soru sormak biraz da vicdanlı olmayı icbar etmeli. IŞİD ve benzer yapılar üzerinden ısrarla Müslümanları sigaya çekmeye çalışanların, bunu bir anlama çabasının ötesinde, punduna getirip karşı cepheye bir darbe de biz indirelim motivasyonu ile icra ettiklerini görünce bir hususun altını çizmekte fayda var.

Herhangi bir “Din” ile problemi olmamakla birlikte bilhassa İslam ve Müslümanlar söz konusu olunca bir anda medeniliği, demokratlığı, solculuğu kısa devre yapan vatandaşların Müslümanları sigaya çekme ehliyetleri bulunmamaktadır. Hâlihazırda işlerine gelen yerde şiddeti, terörü “devrimci şiddet” klişesiyle methedenlerin şiddetten müşteki rolünü oynamaları hazmedilir gibi değil. Oluk oluk Müslüman kanının akıtıldığı bir dünyada New York’ta, Kahire’de, Ankara’da yaşayan Müslümanlara dönüp katil olmadıklarını ispatlamalarını, kendilerini yeniden yeniden açıklamalarını istemek iyi niyeti filan geçtim düpedüz hadsizliktir. Müslümanlara bu soruları soranlar şunu bilmeliler: Eğer sizin ideolojilerinizin “vahşet çetelesi” her gün önünüze konulmuyorsa bilin ki bu duruma sebep, bu ülkede yaşayan Müslümanların âlicenaplığıdır.

Yazıyı bir alıntı ile bitirelim. Turgay Bakırtaş’ın sosyal medyada rastladığım saptaması yazıyı yazarken bendenize hâkim olan ruh halinin de özeti niteliğindeydi. Ne demiş Bakırtaş; "Kardeşim, sen ezelden beri İslam'a sövüyorsun, IŞİD  vs. dünkü işler. İman edecekmişsin de teröristlere kızıp caymışsın numarasına gerek yok."

 

aliaydin505@gmail.com

Twitter: @_aydinali

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums