Yeni bir din doğuyor

  • 22.04.2015 00:00

 İki yıl önce Zile’de Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle yapılan bir etkinlikte Kur’an tasarımlı pasta kullanılması ve bunun görüntülerinin ortaya çıkması tartışma yarattı. Diyanet soruşturma başlattığını açıkladı, görüntüler onlarca yazıya, sosyal medyada yapılan yüzlerce yoruma konu oldu.

Görüntü her ne kadar sakil olsa da kanaatimce şaşırtıcı değildi. Şaşırmış gibi yapanları anlamakta zorluk çekiyorum doğrusu. Kuşkusuz bu tür görüntülerin bir jenerik değeri var. Ancak jeneriğe takılıp filmi görmemek de çok samimi bir tutum değil sanırım.

Mesele Zile’den ibaret değil!

Sancılı bir insanlık durumunun içindeyiz.

Şiddetten nefrete, istismardan tacize, açgözlülükten merhametsizliğe, talandan vurgunculuğa, anlayışsızlıktan hoşgörüsüzlüğe kadar bir dizi saldırının altındayız. Direnç noktalarının iyice silikleştiği bir eşikte ayakta durmaya çalışıyoruz. Güven telkin eden hiçbir şey kalmadı neredeyse. Her gün bu güvensizlik halinin içinde soluk alıp veriyoruz ve herkes her fırsata bunu fısıldıyor birbirine. Bu durumun içselleştirildiği bile söylenebilir rahatlıkla. Rahatsız edici olan ise bu durumun bu denli olağanlaştırılması.  

Sosyolojik değişim öngörülemez bir biçimde sürüyor. Dünü biliyoruz, bugünü görüyoruz, yarın ne olacağını kestiremiyoruz. Semptom, bir hastalığın belirtisi; lakin hastalığın kendisi değildir. Semptomları hastalığın kendisi sanmak teşhis olarak trajik bir yanılgı olurdu. Karşımıza çıkan absürtlükler, suç kategorisine sıkıştırılmış nice eylem esasında toplumsal açıdan yaşadığımız büyük savrulmanın münasebetsiz belirtileri.  

İnsan sağlığı ile toplum sağlığı arasında nereye kadar benzerlikler üretilebilir bilemiyorum; lakin teşbihte hata olmaz sözünün gölgeliğine sığınıyorum. Vücudun savunucuları olan ve dış tehlikelere karşı savaşan antikorların azalması ile bağışıklık sistemi felce uğrar ve beden hastalıklara karşı savunma geliştiremez hale gelir. Toplumsal açıdan hastalıklara açık bir bünyede savunma geliştirecek antikorlardan yoksunuz şimdi.

Beklentilerimiz ile pratiğimiz arasında korkunç bir boşluk var. Eskiden nice yerleşik sorunun basit teorik çözüm reçeteleri vardı. Şimdi ise beklentilere hayat verecek nice imkânın yanı başında “gerçekle” yüzleşiyoruz.

Dini ritüeller kendilerini özgürce görünür kılıyor, her yerde dine karşı bir teveccüh göreceli olarak artıyor, bir manevi atmosferden çıkıyoruz bir diğerine giriyoruz, hikmetli sözler facebook hesaplarını süslüyor, etkinlik üstüne etkinlik yapıyoruz ama netice ortada. Kadim olana modern ya da postmodern bile diyemeyeceğim ama kuşkusuz dönemin ruhu ile de ilintili türlü seviyesizlikle yaklaşıyoruz ve sonrada teskin olmuş bir vicdanla evlerimize dönüyoruz.

Kâbe ayaklarınızın altında! diyen umre turizmciliği, fakir sahabe ismi ile rezidans inşa eden girişimci ruh, hatim bitti haydi kutlayalım patolojisi.

İşte Ramazan da geliyor.

Başlasın TV şovları, iftariyelik ve sahurluk.      

Yıllarca annelerimize babalarımıza haksızlık etmişiz. Gelenek eleştirisi üzerine cici teoriler kuranlar şimdi manzaraya yeniden baksınlar lütfen!

Yeni bir din doğuyor!

 

aliaydin505@gmail.com

twitter_@aydinali

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (5)

  • Yusuf Alper
    Yusuf Alper
    25.04.2013 18:17

    Ahmet kardeşim Elinize , kaleminize ,yüreğinize sağlık... Bu yazınızı twitterdan paylaştım.. İRAN ZATEN OLDUM OLASI MEZHEPÇİ ve IRKÇIDIR-PESRÇİDİR.. Takiyyenin kamuflajın kralını yapmayı iyi becerir.. İslam Aleminde bir çok mazluma zamanında UMUT olmuştu (!!!) Lakin bu durum FECR-İ KAZİP olduğunu çok erken anlayanlar da oldu hala anlamamakta direnenler de var..SURİYE KATLİAMINA ALABİLDİĞİNE DESTEK VEREN DE VAR.. Şii alimlerinden İRANın SİYASİ TERCİHLERİNE, YAKLAŞIMLARINA SOĞUK BAKANLAR DA VAR.. Şu anda AKP iktidarında maalesef İRANCI veya ACEMPEREST diye nitelenen çok kritik yerlerde koltuklarda kişiler de var olduğu defaatle yazıldı.. Türkiyenin menfaatinden ziyade İRANın MENFAATLERİNİ GÖZETENLERİN OLDUĞU SÖYLENİYOR.. Umarım bazıları uyanır bu yazınızla.. NOT: Twitter da sizi takip ediyordum, siz de beni ama bir gün bir baktım UNFOLLOW yapmışsınız..Sebebini de bir türlü anlayamadım.. Ama her ne olursa olsun bazı hususlarda farklı düşünüyor da olsak müslüman bir kardeşiniz olarak sizi sevip saydığımı bilmenizi isterim.. Allaha emanet olun..

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    25.04.2013 21:52

    Yusuf Alper kardeşime çok teşekkür ediyorum. Öncelikle sizi ben takip etmekten vaz geçmedim. Başkalrıyla polemiği size de aktarınca bana alışık olmadığım ithamlarda bulunup beni blockladınız. PKKya küfretmem istendi ben de bunun doğru olmadığını, dayatmalarla kimseye küfretmeyeceğimi söylemem üzerine oldmuştu. (RercanB ile tartışmamızdı) bir diğer konu ben, "İrancı" güçlerin kritik yerlerde olduğuna inanmıyorum. Bunu MİT Müsteşarı için söyleyenler doğru söylemiyorlar. Hakan Fidan asla İrancı olmamıştır, yafta ve iftiradır. ben de sizi Allah için sevdim, selam ve dualar.

  • Ahmet AY
    Ahmet AY
    26.04.2013 15:17

    Kardeşlik baki olsun, haklarımız da helal.

  • Ahmet AY
    Ahmet AY
    26.04.2013 15:17

    Kardeşlik baki olsun, haklarımız da helal.

  • Yusuf Alper
    Yusuf Alper
    26.04.2013 00:41

    Ahmet kardeşim.. Ben herhangi bir isim vermedim.. Sadece bu konuda yazılıp çiziliyor dedim.. Her ülkenin ülkemizde bir şekilde değişik amaçlarla sızması nasıl mümkün ise İranın da sızması olasıdır..Netice de Asırlara varan bir ilişkiler etkileşmeler var ayrıca komşu ülke.. Ve İran istihbarat , takiyye , sızma konusunda oldukça ustadır..Ve Tarih buna şahittir.. Bloklama olayını ben yaptı isem hakkınızı helal edin özür dilerm..Olayı tam hatırlamıyorum..O kadar çok twitter yoğunluğu oluyor ki bazan insan bir gün öncesini tam hatırlayamıyor.. Eğer ilk bloklayan siz iseniz ben hakkımı helal ediyorum.. Bazan üst üste gelen hususlar yanlış analamalara yol açabiliyor veya insan hissi davranabiliyor.. Allaha emanet olun..

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums