Adli yıl açılışından Trump’a laf yok

  • 2.09.2020 00:00

 Torpili nereden anlamadım. Ama bir tür dokunulmazlığı var, kollanıyor sanki. 

Hukukumuzu seçim kampanyasında propaganda malzemesi yapan Trump. Yargı bağımsızlığımızı dile düşüren de Trump. 

“Kurtarılan Rehineler” klibinde rahip Brunson’u oynattı. Hapishanede haksız yere tutulan, orada ölüme terk edilen ABD vatandaşlarından biri rolünde. 

Trump yetişmese İran, Suriye ve Venezüela’daki “Kurtarılan Rehineler”le birlikte Brunson da Türkiye’de çürütülecekmiş. Bir daha gün yüzü görmeyecekmiş. Ama neyse ki Trump devreye girmiş de kurtulmuş diye anlatıyor. 

Tabii kendi kahramanlık hikayesini satma uğruna, Türkiye’yi hukuku ve yargısıyla karalıyor. İkinci bir “Geceyarısı Ekspresi” vakası dense yeri.
 
Fakat dün Beştepe’deki Adli Yıl Açılış Töreni’nden bir tek Trump’a cevap çıkmadı.  

Halbuki tokat gibi okkalı mesajlar yollandı dünyaya. 

Biden bile paparayı yedi. Avrupa, bolca laf işitti. 

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, sözünü esirgemedi mesela. 

Avrupa’ya karşı yargı bağımsızlığımızı şiddetle savundu. 

“Üstün hukukun sözcüsü gibi takdim edilen yabancı, çoğunlukla da Avrupa menşeli oluşumların ve uzantılarının da bağımsızlığı zedeleyen faktörler arasında yer aldığını” söyledi. 

“Avrupacı etki gruplarına tavsiyemiz, Türkiye’de yargı bağımsızlığına gölge düşürecek söylemlerden, patronize edici üsluptan sakınmalarıdır. Hukuk sistemimizi şekillendirmekte özgür ve bağımsız bir ülkeyiz. Hukuk bağımsızlığımıza saygı duymayanlardan yargı bağımsızlığı dersi almamız mümkün değildir.” 

Ne ala! 

TBB Başkanı Feyzioğlu da başkan adayı Biden’ın küstahlığını hatırladı ama Trump rezaleti gelmedi aklına. 

Feyzioğlu bastı kalayı. “Emperyal kuklacıların demokratik seçimlerimize müdahale girişimleri paramparça olacaktır” diye çıkıştı. 

Amenna! Kim aksini söyleyebilir. 

Gelin görün ki...

Türkiye  1954’te Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylamış. 1987’de de Özal sayesinde bireysel başvuru hakkını tanımış. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin zorunlu yargı yetkisini ise 1990’da kabul etmiş. 

Yani Trump’ın hırtlıkları, yargı bağımsızlığımıza halel getirmiyor da...Anayasa’da tanıdığımız Avrupa hukukuna referanslar mı, AİHM’in kararları mı yargımızın bağımsızlığını tehdit ediyor? 

Trump’ın, müdahale ettiği ve sonuç aldığı iddiaları yenilir yutulur değil. Fakat yargı bağımsızlığımızı zedelemiyor. Hatırlamak, yüzleşmek bile istemiyoruz da...Yargı bağımsızlığımızı, bağlayıcılığını TBMM’de kabul ettiğimiz uluslararası hukuka karşı mı koruyoruz? 

Sırada AİHS ile AİHM’den çekilmek olmalı öyleyse. 

“Yargımız Ankara’dan yönetilir, Strasbourg’dan talimatla yönetilemez”  demeye ramak kaldı. 

“Türkiye’nin hangi insan hakları standartlarını uygulayacağına Strasbourg’da oturan hâkimler karar veremez” resti çektik çekiyoruz desenize. 

‘Tam yol geri’, hadi gözümüz aydın diye sevinelim mi! 

İSHAK PAŞA SARAYI NASIL KURTULUR? 

Geçen cuma Ağrı Doğubayazıt’taydım. 

Gitmişken abdigör köftesinden saç kavurmaya, enfes yöresel lezzetlerden de tattım. 

Gece, bir tepeden İshak Paşa Sarayı ve aşağıda ışıldayan şehre bakarken...Kürt ozanı dengbejlerden şahane ‘stran’lar da dinledim. 

Ama asıl sebeb-i ziyaretim, Dosso Dossi Holding’in ‘fashion show’uydu. Yeni sezon kreasyonlarını tanıtmak için tarihi sarayı seçmişlerdi. 

Podyum yıldızları, sezon modasını burada görücüye çıkardı. Ağrı Dağı’nın eteklerinde yürüdüler. Salgın nedeniyle seyircisiz sergilendi. Çekimleri yapıldı, 50 ülkede dijital defile olarak gösterilecek. 

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’la takılmadan duramadığı eşini ilk kez burada tanıdım. 

Ve Lale Devri son döneminden kalma bu eşsiz anıtın havasını bozan restorasyon garabetini de gözlerimle gördüm.

Topkapı gibi, Osmanlı saray mimarisinin nadide başyapıtlarından biri İshak Paşa. Sultanları bile kıskandırmış kurulduğu tepeden. İç duvarına “Dünya durdukça içindekileri şen tut” duası nakşedilmiş. 

Bu seneyi “İshak Paşa Sarayı Yılı” ilan ettirmek için çabalar vardı. Ağrı Dağı da tırmanışa açılacaktı. 

Ama bölge turizmini ayağa kaldırma hayalleri, salgına takıldı. 

Neyse ki Doğubayazıtlı Hikmet ve Ahmet Eraslan kardeşler, şovlarını taşımak gibi harika bir fikir buldu. Salgını fırsata çevirdiler. Memleketlerine daha muazzam bir hizmette bulunamazlardı. 

Şimdi sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla Ağrı Belediyesinde. Bakan Albayrak’ın Başkan Sayan’a destek sözü de varmış. 

Tarihi sarayı, PVC görünümlü şu eğreti cam tavanlardan kurtarmak için ne bekleniyor, hemen el atılsın.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums