Biden, çokomele karşı!..

  • 19.08.2020 00:00

 Irak’ta çuvalladılar…

Suriye’de battılar…

Libya’da duvara tosladılar….

Ekonomi çokomel!..

Ayasofya’yı bir daha ibadete açtılar…

Doğu Akdeniz’de sahte savaş naraları atıyorlar…

Ekonomi çokomel!..

İçeriye yönelik yürüttükleri bağımsızlık ve Kurtuluş Savaşı havası tutmadı…

ABD’de Trump’ın rakibi Biden’ın 7 ay önceki konuşmasına sım sıkı sarıldılar…

Acaba Trump’a yaranmak için mi?..

Yoksa, Trump’ın yaptırım kararlarını devreye sokmaması ve bir darbe daha yememek için mi?..

Her ikisi birden olabilir. Çünkü, ekonomi çokomel!..

Çok acı bir gerçeği yaşıyorlar;

Öyle bir noktaya gelip dayandılar ki, artık sahte başarı hikayeleri bile yazamıyorlar. Çünkü, ekonomi çokomel!..

Sahte başarı hikayeleri yazamadıkları, yazmaya çalışsalar da artık millet yemediği için, dayandıkları “dış güçler” kapısına bir daha müracaat ettiler. Çünkü, ekonomi çokomel!..

Biden’ın 7 ay önceki konuşmasını servis ettiler. Milletin aklı ile yine alay ettiler!..

Ekonomi çokomel!.

Pesküvit’in de dermanı kalmadı!.

Çokomel ekonomisinin fotoğrafını çekmiş CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak.  İçine herhangi bir şekerleme katmadan çok net anlatıyor. Diyor ki;

“Gerek kamu bankalarının gerekse Merkez Bankası’nın döviz rezervleri de iyice tükenme noktasına indiği için yüksek oranlı bir faiz artışının da kurların uzun süre baskılanmasına yetmeyeceğini, kur yükselişlerinin süreceğini söylemek durumundayım. Bu aşamada atılan bazı yanlış adımlar dövizi daha fazla dalgalandırmaya, piyasalardaki endişeleri daha artırmaya ve bankalardan döviz çekilişlerinin hızlanmasına TL ve dövizin yastık altına giderek sistemden çıkmasına neden olabilir.”

Biden, insafa gelse Tayyip Erdoğan’dan özür dilese, çokomelli ekonomi düzelebilir mi?..

Erdoğan Toprak’ın gerçekçi analizine kulak vermeye devam edelim;

“Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı temmuz ayı Hazine Nakit Dengesi rakamları hazinenin nakit açığının 140 milyar TL’yi aştığını ortaya koydu. Temmuz ayında nakit dengesi 30.8 milyar lira açık verirken, son 12 aylık açık toplamı da 197 milyar liraya ulaştı.

–Ocak-Temmuz dönemindeki 7 aylık nakit açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90 artarak 140 milyar lirayı aşarken, 2019’un tamamında 130 milyar TL olan açığın da yaklaşık 11 milyar lira üzerinde gerçekleşti.

–Yedi aylık dönemde Hazine nakit gelirlerindeki yüzde 8’lik artışa karşın, giderlerdeki artış yüzde 19 olarak gerçekleşti. Bakanlığın resmi verileriyle aynı dönemde faiz ödemeleri ise yüzde 25 artışla 71.3 milyar liraya, faiz dışı giderler ise yüzde 18 artışla 622.1 milyar liraya yükseldi.

—Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde net borçlanma geçen yıla göre yüzde 116 artarak 211.5 milyar liraya ulaştı. Rakamlara bakıldığında hazinenin sadece temmuz ayında yaklaşık 50 milyar TL borçlandığı görülüyor. Mevcut şartlarda bu yüksek tutarlı borçlanmaların önümüzdeki aylarda da devam edeceği açıklanan Ağustos-Ekim Hazine Borçlanma Stratejisi’nden anlaşılıyor.

–Diğer tarafta Ocak-Temmuz döneminde 95 milyar TL tutarında da iç borç geri ödemesi yapılmış. Borç çevirme oranı yüzde 200’ün üzerine doğru gidiyor. Yani hazine her 100 TL’lik borcu ödeyebilmek için 200 TL’nin biraz üzerinde yeni borçlanmaya gitmek zorunda kalıyor.

–Hazinenin yoğun borçlanma ihtiyacı borçlanma faizlerinde artan maliyetlere de yansıyor ve hazine borçlanma faizleri yüzde 14.3 düzeyine kadar yükselmiş durumda. Bu ise temmuz ayı itibarıyla yüzde 15.7 oranında artan faiz harcamalarının gelecek yıl olağanüstü boyutlara ulaşacağını, bütçeden faiz ödemelerine ayrılmak zorunda kalınacak tutarın, bütçenin büyük kısmını yutacağını sergiliyor.

–Bütçeden yatırıma doğru düzgün kaynak ayrılamaması, sosyal harcamaların kısılmak zorunda ihtimali büyürken borç ve faiz ödemelerine para yetiştirmek için yeniden ve daha yüklü miktarlarda borçlanmaya devam edilmesi dışında bir seçenek görünmüyor.

–Hazine nakit dengesinin resmi verileri oldukça vahim bir gidişatı işaret ediyor. Bir yandan olağanüstü düzeyde bir iç ve dış borçlanma söz konusu diğer yanda ise buna rağmen hızla büyüyen bir nakit açığı yaşanıyor.

—Bu yılın 7 aylık döneminde geçen yılın tamamındaki nakit açığının da üzerinde bir açık verilmesi, yılsonuna kadar Hazine nakit açığının 200-250 milyar TL düzeyine ulaşacağını gösteriyor. Giderek finanse edilemez hale gelen bu açıkla bütçenin yürütülmesi olanaksız.

–Nitekim bu hafta açıklanacak olan Merkezi Yönetim Bütçesi temmuz ayı gerçekleşme verilerinde 7 aylık bütçe açığının da nakit açığı düzeyine yükselmesi, 140 milyar TL dolayında olması şaşırtıcı olmayacaktır.

—Böyle bir durum ise TBMM’den geçirilen 2020 bütçesinde yılsonu için 138.9 milyar TL olarak belirlenen bütçe açığı tutarının yedi ayda aşılması, diğer deyişle 2020 bütçesinin iflası anlamına gelecektir.

–Bütçe gelirlerinin artırılması için ekonomi yönetiminin elindeki yegâne araç vergileri artırmak olmasına karşılık mevcut ekonomik koşullarda normal vergisini bile ödeyemez durumdaki mükelleflerin artırılacak vergileri ödemeleri tamamıyla olanaksızdır. Bu yola gidildiği takdirde tahsil edilemeyen vergi borçları daha da kabaracak pek çok küçük işyeri, işletme kapanmak zorunda kalacaktır!”

Çokomel millete acı geldi. İsterseniz bir de bonibonu deneyin!..

– Ulu Tanrı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums