ABD'nin son şer planı!..

  • 21.12.2018 00:00

 ABD, Suriye'den asker çekiyor mu?.. Veya çeker mi?..

"Trump açıkladıysa herhalde çekeceklerdir" cevabı kimsenin kafasına yatmıyor. İnandırıcılıktan çok uzak. Hele, "IŞİD'in işini bitirdik. Daha buralarda ne diye duralım" izahına kargalar bile güler!..  Eğer, bu gerekçeye hak verirsek, IŞİD'i  bölgeye leyleklerin getirdiğine de inanmamız lazım...

Çelişkiler ile birlikte ABD'den gelen açıklamalara Ankara nasıl bakıyor?..

Ankara ihtiyatlı... Fırat'ın doğusuna operasyon hazırlığındayken sahada durum ne?.. Bölgedeki üst düzey kaynağım, "100 günde orayı boşaltmaları mümkün değil. Üslerdekiler orada kalacaktır. Bütün askerleri mi çekilecek, bundan sonra planı nedir belli değil. ABD, YPG'yi kullanıyor,çekiliyor gibi yapıyor  ama Türkiye'nin hayrına durmuyor.  Sınırımızı güçlendirmeyiz. Suriye'de yeni bir anayasa ve seçim yapılacak. Bunları selameti için BM'den oluşan bir güç getirilir. Bunların içinde Suudi Arabistan, Yemen, Ürdün'den olur ama Türkiye olmayacak. Böyle bir şey yapabilirler" diyor.

Ankara'da devlet koridorlarında yapılan değerlendirmelere gelince... ABD'nin bölgede daha büyük bir ateşi fitilleyeceğinin kaygısı var. Başta askeri çevreler olmak üzere Ankara'nın bakışı şöyle özetlenebilir;

Son 6 ayda gelenler gider

"ABD'nin asker çekme açıklamalarından ne anladığımız önemli, çekilme var, çekilme var. ABD muhtemelen son 6 ayda getirdiği askerleri çekecek. ABD'nin gittiği bölgelere nasıl yerleştiğini biliyoruz. ABD getirdiği askerleri ve orada eğitim yaptırdığı askerleri oranın vatandaşı yapıyor. ABD ordusu kozmopolit bir yapıda. Bunlar tanınıyor ama daha sonra bunlara başka bir misyon yüklüyor, rahip diyor, akademisyen diyor, başka bir şey diyor bir şekilde o ülkede bırakıyor. Öncelikle bunu yapıyor. Getirdiği silahları depoluyor. Bu silahların hepsini Suriye'de IŞİD ile mücadele için getirmedi. Aynı zamanda İran'a yönelik operasyon için orada depoluyor. Bunun için Irak'a, Türkiye'de İncirlik'e, Romanya'ya bunları depoladı daha önce. ABD bu yöntemi dünyanın her yerinde uyguluyor. Öncelikli olarak asker çekilmeden anladığımız son 6 ayda oraya getirdiği askerlerin çekilmesi olacaktır ki bu sayı da 2 binden biraz fazla olur. Diğer askerleri  bir şekilde orada kalır. Yani bu askerler orada kalacak.

Şii-Sünni çatışması

ABD bu kararı alırken bir takım nedenleri de; bir kere bölgeden çekiliyor. Asya-Pasifik'e ağırlık verecek. İkinci olarak Suriye'de  anayasa çalışmaları var. Oradan asker çekmesinin nedeni bu. Bu çalışmalar devam ederken bölgede yine bir isteğini aldı, Şii- Sünni çatışmasının zeminin yarattı. Bir tarafta Mısır, Suudi Arabistan, İsrail, diğer tarafta ise İran ve Şii gruplar var. Önümüzdeki günlerde bunun ateşinin çıkması için bir takım çalışmalar yapacaktır. Öncelikli olarak bıraktığı silahları oluşturacağı yeni örgütlere verecektir. Gayrı  nizami harp taktikleriyle savaştığı için yeni bir takım yapılar oluşturup İran'da bunu deneyecek ya da başka yerlerde bunu deneyecek ve Şii- Sünni karmaşasının da bir anlamda önünü açmış olacak. Bir başka neden, İran'ın çevrelenmesi ama Obama yönetimi döneminde atılan adımların düzeltilmesi. Obama döneminde İran çok açıldı bunu kısıtlamak istiyorlar. Bölgede İran'ın etkisinin kırılmasını amaçlıyorlar.

Türkiye'ye sınırlı izin

Suriye için anayasa çalışmaları devam ederken ABD elbette boş durmayacak yeni hedeflerine doğru gidecek. Yeri gelecek zemin çalışmaları yaparak, yeri gelecek başka bir adım atacak. Bu arada Rusya ve Çin ile de uğraşmayı ihmal etmeyecek. Bölgede rahat hareket edebilmek için ise Türkiye'yi kaybetmek istemediğinden, Türkiye'ye Suriye'nin petrol sahalarının 200 kilometre kadar kuzeyinde Türkiye sınırından 60- 70 kilometrelik bir alanda operasyon yaptırarak orada Türkiye'yi tutacak. PYD'yi ise anayasa çalışmaları kapsamında tutacak. ABD geniş çaplı bir plan ile şu anda sahada. Türkiye elbette operasyon yaparken oradaki silahları unsurlarını ve özel kuvvetleri kullanarak bunu yapacak. Sınırlarının hemen ötesini kontrol edecek. Dyr Ez Zor bölgesine inmesi  ise söz konusu olmayacak. Orada da ABD destekli PYD ile Suriye Muhaberatı mücadele vermeye devam edecek. Nedeni ise Suriye petrol olmadan biter. Kolay kolay oradaki istikrar sağlanmaz. Bu arada da Rusya ile ABD arasındaki gizli anlaşmalar nedeniyle petrol fiyatlarını kontrol etmek isteyecekler. Bunun nedeni petrol üretiminde dolayı kimse zarar görmek istemiyor. İki ülke bu konuda anlaşmış durumda. Türkiye'ye Suriye'de sınırlarının hemen ötesinde böyle bir alan açarken Doğu Akdeniz'de de Türkiye'yi sıkıştırmaya devam edecek. Yani ABD Rusya ile anlaşarak büyük çaplı planını Ortadoğu'da kurmuş durumda. Asya- Pasifik ise Çin'de işin içine girdiği için artık ayrı bir konu.

Bu arada 1 Mart tezkeresi nedeniyle ABD bizzat sahaya kendisi indiği için ABD'nin gayrı nizami harp yeteneklerini bölgedeki tüm ülkeler öğrendi bu nedenle ABD ciddi bir kayba uğradığını biliyor. Bunu değiştirmek istiyor ama bu da kolay olmuyor. ABD'nin savaşma tekniklerini TSK öğrendiği için Balyoz, Casusluk, Ümraniye operasyonları geldi. Rusya'da aslında bunu öğrendi. ABD tüm bunları da bildiği için başka planları da gündeme getirecektir ."

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Ankara ziyaretinin  ABD'nin Suriye'den  asker çekme haberlerinin duyulduğu ana rastlaması... Basit bir tesadüf mü?..

Kaynak Yeniçağ: ABD'nin son şer planı!.. - Ahmet TAKAN

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums