Ahmet AY
Ahmet AY Gazete: Milat Gazetesi

TRT World, New Eye For World

  • 20.11.2016 00:00

 2013'te Mardin'de düzenlenen ve yabancıların da bulunduğu bir toplantıdaydık, söz Türkiye ve basının tarafsızlığına gelmişti. Sözü alan Cengiz Çandar “Türkiye'de Erdoğan'ın basını susturması!” türküsünü çaldı, sonra BBC, CNN-Int gibi kanalların önce objektifliğini! ve ‘sağlam!' yayıncılığını öve öve bitiremedi. Sözü alıp kendisine, yere göğe sığdıramadığı Batı medyasının, mesela CNN-Int ya da BBC'nin kaç kez Filistinlilerin yaşadıklarını yayınlayabildi diye sordum. Bu soruma cevap vereceği yerde adeta “çamura yatıp” söz konusu kanalları mazur gösterme ve aklama sadedinde “İsrail gerçeği”nden dem vurmuştu.

Küresel güçlerin tekelindeki dünya markası radyolar, gazeteler, televizyonlar, internet siteleri için bir olayın haber değeri taşıyıp taşımaması, o olayın kendilerine dokunan tarafı ile alakalıdır. Dolayısıyla bu iki yüzlü medyanın kameraları, manşet ve köşeleri, mikrofonları için kör noktalar, duyulmaz ses ve feryatlar, net'in çekmediği alanlarıvardır.

 

Bir dönem dert yandık

AK Parti iktidarının ilk yıllarıydı, dostlarla kendi aramızda, “Maalesef TRT kaliteli hizmet üret(e)miyor, özel kanallardan bazıları kepaze yayınlarla aileyi, tarihi, değerleri, nesli bozuyor. Oysa TRT yayınlarıyla bu ‘dalgayı' kırabilir/di” diye dert yanıyorduk. Sonra meğer FETÖ'nün TRT'ye de karabasan gibi çökmüş olduğunu duyduk. Derken Şenol Göka ve İbrahim Eren isimleri ile tanışan TRT Genel Müdürlüğü kendi rekorlarını kırmayı hedef olarak belirledi.

TRT önce habercilik anlayışı, sonra dizileri, yarışmaları, belgeselleri ile çıtayı yükseltti. Her geçen gün kadrosunu zenginleştirdiği gibi ekranlarını da kaliteli yayıncılığıyla güzelleştirdi. Bölgelerdeki Müdürlükler de Şenol Göka-İbrahim Eren ikilisinin sunduğu desteklerle daha işlevsel ve yayıncılık konusunda daha ciddi katkılarla ön plana çıkmaya gayret etmeliler.

Bölge müdürlerinin görevi

Yaşadığım bölge olarak da TRT Diyarbakır Bölge Müdürlüğü ise ayrı bir konu. Bölgenin var ile yok arası bir yerde (aslında ‘ara'da) durmasına anlam vermekte zorlandığımı ifade etmeliyim, hem de bu bölgenin TRT'si en dinamik, en verimli olması bu kadar hayati bir noktada iken… Mesela bölgeden ulusal medyaya yazan bir yazar ve gazeteci olduğum halde TRT Diyarbakır Bölge Müdürü ne iş yapar bilmiyoruz. Gerçi bildiklerimiz var ama, konumuz bu değil. Bölge için ayrı bir yazı gerek. Neyse.

TRT WORLD'e dönelim. Tanıtım programı tek kelimeyle muhteşemdi. Organizasyon 100 üzerinde 100'lüktü. Millete ve milletin külliyesine yakışır görselliği ve dolu dolu içeriği düşman çatlattı.

TRT WORLD'ün açılış konuşmalarını yapan TRT Genel Müdürü Şenol Göka ve TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, “görülmeyenler ve duyulmayanlar” vurgusuyla temel ilkeyi ilan ettiler.

Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, “TRT WORLD ile hedefimiz dünyanın neresinde olursa olsun mikrofonu duyulmayanlara uzatmak, kamerayı görülmeyene çevirmektir” diyerek “Dünya 5'ten büyüktür”ün mimarı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın “İnsanlığımızın ve inancımızın gereği olarak mağdur ve mazlumun yanında olmak mecburiyetindeyiz.” söylemine uygun bir yayıncılık sergileyeceklerini dile getirdi.

15 Temmuz'u duyurdu

TRT WORLD 15 Temmuz akşamı ve gecesinde FETÖ darbe teşebbüsünü bütün çıplaklığı ile dünyaya duyurdu. Genel Müdür Şenol Göka, “TRT WORLD yayın hayatına başladığı kısa süre içinde dünya medyasının referans kaynağı haline geldi.” demişti açılış konuşmasında. Gurur verici bir durum, referans kaynağı olmak bugüne kadar yapılan yayınların kalitesi ile ilgili bir durumdur. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmasında belirlediği gibi hedef “dünya markası” olduğuna göre bu hedefe ekipman, geniş yayın ağı ile “duyulmayanı, görülmeyeni” duymak-duyurmak, görmek-göstermek ve elbette ki kaliteyi her geçen gün arttırmakla mümkündür.

Bilhassa geçmekte olduğumuz süreç ve dünya konjonktürü TRT'ye büyük görev yüklemiştir. Bu bilinçte olan merkezin işi kolay olmayacak, lakin yöneticilerinin bu yükün altından kalkacak imkân, basiret ve yayıncılık vizyon ve becerisine sahip olduklarını görüp u/mutlu oluyoruz.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, “TRT WORLD'un rakibi İngilizce yayın yapan kanallardır.” diyerek rekabetin adresini gösterdi. Artık dünya, merakı mucip bir konuda “Bakalım TRT WORLD ne diyecek?” diye sormalıdır. Eminim dünyanın dört bir yanına yayılan TRT WORLD bu rekabeti alnının akıyla sürdürecektir.

Tebrikler TRT, TRT WORLD hayırlı olsun.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums