Ahmet AY
Ahmet AY Gazete: Milat Gazetesi

AB'ye İngiliz darbesi

  • 25.06.2016 00:00

 Avrupa'nın en büyük ülkesi, güneşi batmayan imparatorluktu İngiltere. Sömürgelerini ‘İngilizleştirmek' için dilini uzak doğu ülkelerine zorla kabul ettirdi. Bugün hala Pakistan, Hindistan gibi ülkelerde en çok bilinen hatta resmi olan dil AB'nin de ortak dili olan İngilizce.

İngiltere Avrupa Birliğinden çıkma tartışmalarına 2008 ekonomik krizinde başlamıştı. Yaklaşık 8 yıl süren tartışmalar dün. Her platformda “Birlik bize zarar veriyor” diyen İngilizler Perşembe günü AB'ni oyladı, referandumda İngilizlerin % 52'si AB'nden çıkalım dedi.

Bizi on yıllardır oyalayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle “Halkının büyük çoğunluğu Müslüman olduğu için Türkiye'yi Birliğe almayan” AB artık çazibesini yitirmiştir.

İngilizler bu referandum sonuçları ile “AB bizim için zararlıdır” demiş oldu ve referandumdan AB'nde kalalım tarafında yer alan Başbakan Cameron istifa edeceğini açıkladı.

İngilizler AB'nin kendileri için yük olduğuna inanıyor. Haksız sayılmazlar,İngiltere  AB'ne yılda 19 Milyar Sterlin veriyor. Bu paranın İngilizlerin refah seviyesini çok yukarılara çekeceği düşüncesi referandumun sonuçlarını etkileyen bir unsurdu.

Diğer önemli bir unsur mülteciler. Normal şartlarda yılda 300 bin mülteci İngiltere'ye giriyor ve bu rakam İngiliz halkını olduğu gibi yetkililerini de ürkütüyordu. Ortadoğu'da yaşanan kaos Avrupa için “mültecifobia” gibi yeni bir soruna neden oldu. İngilizler uzun süredir mültecilerden duydukları rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getiriyorlardı.

İngiltere dünyanın 5. Büyük ekonomisi ve yaklaşık 5 trilyon dolarlık ekonomik hacme sahip, dolayısıyla İngiltere AB için bu büyük kayıp. Referandumdaki bu sonuç Birliğin diğer ülkelerini etkileyip etkilemeyeceği merak konusu olsa da İngiltere'nin bu kararı periferisindeki ülkelerin rotasını değiştirebilir. Birliğe üye olan-olmayan ve bilhassa İrlanda, İskoçya nasıl bir yol izleyecek göreceğiz. AB için büyük kayba yol açan bu ayrılığın domino etkisine sebep olup olmayacağını zaman gösterecek, lakin ne olursa olsun AB büyük bir yara aldı, artık eski gücüne ve itibarına sahip olmayacak. Hollanda, İtalya, Fransa AB'nde kalıp kalmamaları konusundaki kararlarını vermek için bu referandumu bekliyordu. Bu ülkelerin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceklerini beraber göreceğiz.

Ama ilk gün itibariyle sadece Birliğin değil, bütünüyle Avrupa'nın sarsıldığını söyleyebiliriz. İngiltere'deki referandum sonuçları özellikle Avrupa Birliği ülkeleri arasında deprem etkisine yol açtı. Almanya Birliğe üye ülkeleri acil toplantıya çağırdı. Birliğin büyük zarar görmesi kaçınılmazdır. Hatta şimdiden kaos başladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, “İngiltere artık 3. Ülkesi muamelesi görecek”derken, Avusturya karardan hemen sonra “her şey yerle bir olacak” dedi. AB Konsey Başkanı Tusk “Referandum sonuçlarının ne kadar dramatik olduğunun farkındayım” diyerek sonuçların AB için ne kadar büyük bir kayıp olduğunu açıklamaya yeterliydi.

Bu kararın Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyeceğini beklemek lazım, piyasaların şoku atlatmasından sonra normale döneceğini bekliyorum. Altın, euro, dolar ve borsa yatırımcısını fazla üzmeyecektir. Ancak euro'nun değer kabı ve buna balı olarak doların güvenli liman olması ABD için kazanç oldu. Bu konunun ileride farklı şekilde tartışılacağını bekliyorum. Anladığımız o ki, kısa vadede olumsuz etkilese de orta vadede Türkiye İngiliz halkının bu kararından kazançlı çıkacaktır.

İngiltere'siz bir Avrupa kendi Birliğini muhafazada zorlanacak, Türkiye AB için bundan sonra ısrarcı olmamalıdır. Türkiye AB için gerekliyse bunca zamandır oyaladıkları için AB yetkilileri Türkiye'den özür dilemelidir. Türkiye ise kararını İngilizler gibi millete götürmeli ve çıkan sonuçlara göre hareket edilmelidir.

Sözün özü, mülteciler Avrupa Birliğini en büyük parçasını kopararak sarsmış oldu.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • el kürdi
    el kürdi
    22.07.2014 03:28

    sayin dumanli zalime gösterdixin hosh görüyü dört devletin baskisina uxriyan daxilmish kürd milletine göstermiyorsunuz mazlum yazinizda nerdeyse zalimi mahsur gösteriyorsunuz Allah ashkina zalime karshi tam izzetli bir durush mazlumada tam shefkat elenizi uzattixiniz görünsün ama laf kalabalixin icinde ruhunuzdaki stokholm sentrumu sirittixi görünüyor kürdlere karshi tolerans en az zalime gösterdixiniz tolerans kadar olsun toleransdan bahs edirken pkkye karshi zerre kadar beklemiyorum bu noktayida aydinlatmish olayim inshallah kemkümlü yorum okursunuz sayin dumanli polyanacik ruhunuzu artik kirletmish göstergesi zalime karshi izzetli durush sergiyememeniz siz hoca efendinin zalimler icin yazdixi yazilari okuyub anlamish olsaydiniz sizde en az o sertlikte o derecede yazi kalme alirdiniz zaman gazetesinin gücünü zalimi durdumada kullanmamanizda Allah katinda sorumlusunuz ve kullanmiyorsunuz göstergesi taraf gazetesinin az tirajnan nasil gündem olushturduxunu saxir sultan bile duydu ve zamanin son yayinlarina ve sosyalmedyadaki zaman tezgahindan gecmis shakirtler nerdeyse akpnin pis ishlerine hele dishpolitikadaki pis icratlarina kürdleri günah kecisi olarak servis ediyorlar nasil olsa türkküm diyen secilmish üstün hatasiz irk oluyor kürd deyince yahudinin mashasi dahabilmem kimlerin mashasi sayin dumanli acizane tavsiyem kürdlere karshi zamanin kullandixi dili görün bu dil bazen fitneye neden olan bir dildir sayin dumanli cemaatin icinde erdoxani daha dünekadar öven med eden sendin önder aytaca emre usluya mehmed baransuyu ayar vermeye calishan sendin sendi kendi günahinlan yüzleshirsen iyi edersen sizin zalim ve mazlum yazi larinizda samimiyet görmiyorum cünki üslüb kivirmali üslübdur kelimelerinizde hakaret edin küfüredin diyen yok ama mazlumu dandik düdük shekilde zalimide nerdeyse yahu ben hata ettim gelin elimi öpün sizi af edeyim nerdeyse zalimi bu karekterde gösterirken kendin inanacaksin bizide inandirmaya calishiyorsun sayin dumanli devlet kutsal bir varlik dexil bashbakan olan yaratiklarda Allah-hin gönderdixi kutsal elcileridexildir onlar adil olurlarsa ahirette mükafatlari büyük olur zülm ederlerse yashasin cehennem evet sayin dumanli aslan gibi kükriyerek zalimler icin yashasin cehennemde kisik sesle söylemen opis zalimleri cesretlendiriyorsun kisik ses korkaklik olarak anlashiliyor ey cemaat mensublari sizlere acizane tavsiyem kürdmilletine karshi kullandixiniz dile iyi dikat edin bazen odil ümmet birlixini zedeleye biliyor unutmayin kürdmilletide ümmetin bir parcasi ve kürdmilleti islami sectixi günden beri yetishdirxi alimlerle arablar kadar türkler kadar islama hizmet etmish bir milletdir bunu bilirseniz bence biraz kardeshlik duygunuz artar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums