Ahmet AY
Ahmet AY Gazete: Milat Gazetesi

RUS UÇAĞINI VURDUK

  • 25.11.2015 00:00

 “Türkiye bizi arkadan vurdu” Putin’e ait bu sözü tarih yalanlıyor. Tarihte mevcuttur ki Osmanlı döneminde 12 kez Ruslarla savaş yaşanmış ve hiçbirisinde biz Rusya’yı “arkadan vurmamışızdır.”

Putin çok iyi biliyor ki egemen devlet dışarıya karşı sınırlarını de facto koruyabilen devlettir. Türkiye dışarıya karşı bu egemenliğinetoz kondursa uluslararası arenada, devletlerarası hukuk öznesinin “eşit” ve “bağımsız” bir devleti olarak kabul görmesi sıkıntıya düşer.

Suriye’de olayların başladığı tarihten bu yana ilk kez Suriye dışındaki iki ülke karşı karşıya geliyor. Bu sabah “aidiyeti belli olmayan” denilse de Rus savaş uçağı Türkiye sınırını beş dakika boyunca ihlal ediyor, Türkiye defalarca uyardığı halde ihlalden vazgeçmeyen Rus uçağı F15’lerimiz tarafından düşürülüyor.

Bölgede yaşanan gelişmelerden dolayı Türkiye 5 yıl önce angajman kurallarını değiştirmiş, bu değişiklik gereği sınırımızı ihlal eden savaş uçaklarını vuracağını duyurmuştu.

Rusya Gürcistan, Ukrayna sonra Kırım ile bölge benim demeye başlamıştı. Suriye’de diktatörlük zulmüne karşı demokrasi talebine katliamlarla cevap veren Esed’e karşı sivil halk yaklaşık 4 yıl önce ayaklanmıştı. Bu ayaklanmada diktatörlük rejimine en büyük desteği İran ile beraber Rusya verip, 400 bine yakın vatandaşını katleden Esed’in ömrünü uzatmaya yardım ediyor.

Aslında Rusya’nın son üç yılda yaptıklarına bakılırsa -bazı ülkeler için- yaptığı bir devletin egemenlik hakkını tanımamaktır. Bunu pervasızca yapan Rusya 30 Eylül itibariyle DAEŞ terörüne karşı mücadele adı altında Suriye topraklarında hava ve kara operasyonları yapmaya başladı. Zaten silah ve mühimmat konusunda Esed’e her türlü desteği veren Rusya bilfiil Esed’in yanında yer aldı.

Buraya kadar Türkiye için tahammül edilebilir bir durum söz konusuydu. Lakin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi "Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge DAİŞ’in bulunduğu bir bölge kesinlikle değildir. Kimse kimseyi kandırmasın. DAİŞ’i vuruyoruz diyerek Bayırbucak Türkmenleri vurulmaktadır."Rusya DAEŞ’i bahane ederek başta Türkmenler olmak üzere Suriye muhalefetini sindirmeyi hedef alıyor. Batı ise başta desteklediği Suriyeli muhalifleri Esed, İran, Hezbolla (Hizbullah diyemiyorum) ve Rusya’nın saldırıları ile baş başa bıraktı.

Bu durum, Suriye’de 400 bin insanı katleden bir cani ile Rusya’nın ortak olması demekti. Ancak Suriye rejiminin ortağı Rusya DAEŞ yerine Türkmenleri hedef alınca Türkiye için tehdit olabilecek adımlara imza attı.

Şimdi ise Rusya’nın yaptığı sınır ihlaline cevap vermeyen bir Türkiye düşünün, bu, Türkiye’nin kendi sınırını koruyamayan bir ülke durumuna düşür(ül)mesi demekti. İşte bu Rus uçağının düşürülmesi ile Türkiye bu algıya izin vermedi. Kaldı ki bu sadece bir sınır ihlalinden ibaret değildir.

Suriye üzerinden Ortadoğu’nun yeniden dizaynı kavgası devam ediyor. Paylaşım çok kanlı, çok büyük oyunlarla sürüyor. Türkiye buna ilgisiz kalamazdı, komşusu bir ülkede, milyonlarca akrabasının yaşadığı bir ülkede olan bitene kayıtsız kalamazdı. Nitekim ilk günden itibaren Suriye rejiminin gitmesini, kardeşkanının dökülmemesini dile getiriyordu Türkiye. Lakin Batı sözünde durmadı, halkı Esed diktatörü ile baş başa bıraktı ve bu günler yaşandı.

Esed’in en büyük destekçisi ise bir saniye bile Esed’i yalnız bırakmadı. İran rejimi de ilk günden itibaren askerleri ile Esed’le beraber savaşmayı sürdürüyor. Batı sözünü yediği için Suriye halkının destekçisi olarak sadece Türkiye kaldı.

Rusya’nın hava kuvvetleri ile DAEŞ bahanesi ile Suriye sorununa direkt müdahil olması dünya için sürpriz olsa da bizler için sürpriz değildi. Zira Suriye konusunda, Esed’e destek bağlamında Rusya öteden beri kararlıydı. Bölgede ABD’nin tek hâkim olmasına razı olamazdı Rusya. Ne var ki bunu uluslar arası hukuku hiçe sayarak engellemeye çalıştı, ABD’nin de uluslar arası kuralları hiçe saydığı gibi.

Şimdi ne olacak?

Türkiye bir NATO ülkesi, Rus uçaklarının Türkiye sınırlarını ihlal etmesi aslında NATO sınırlarını ihlal demekti. Bunun için Türkiye NATO’yu toplantıya çağırarak durumun NATO tarafından değerlendirilmesini istedi.

Rusya’nın bu sorunu derinleştirmek isteyeceğine ihtimal vermiyorum. Prestijini kurtarmak için Türkiye ile kısa vadeli bir gerginlik politikası izlemesi dışında yeni aktrasyonlar geliştirmeyecek. Diplomatik ve Ekonomik alanda ilişkileri kısıtlaması beklenen Rusya’nın Suriye’de sertleşmesi, Türkmenlere biraz daha zayiat vermesi dışında yapabileceği manevrası yoktur. Bu da sınırlı ve geçicidir. Şayet Rusya Türkiye ile gerginliği “intikam” boyutuna taşırsa kendisini NATO ile karşı karşıya bırakır.

“Türkiye haklıdır, kendini savunma hakkını kullanmıştır” diyen NATO da yaptığı açıklamayla gerginliğin artmasına yönelik hamlelerden kaçınılması Türkiye ile Rusya’nın diyalog yollarını kapatmaması tavsiyesinde bulundu.

Türkiye bu durumu arzu etmiyor, yaşananlardan keyif almıyor, ama kendi egemenliğine saygısızlığı da kabul etmiyor.

Türkiye mecbur bırakıldığı için Rus Ruletinde tetiği çekti, şimdi sıra Ruslarda, bakalım onlar mecbur olmadıkları halde tetiği çekecek kadar basiretsizler mi?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums