Sorumlular ve iktidar

  • 8.04.2011 00:00

Ordunun yürüyen bir dava konusunda hala muhtıra verebildiği bir ülke burası.

AKP hükümeti, zor bela kazanılmış mevzilerden geri adım attığı, milliyetçiliğe, tutuculuğa saptığı, Avrupa Birliği’nden uzaklaştığı anda ordu muhtırayı, siyasi iktidarın da, yargının da alnına çaktı.

Muhalefetten, iktidarın bu “gerilemesini” ve ordunun muhtırasını eleştiren ses çıktı mı?

AKP iktidarından nefret edenler, bu hükümeti, orduya böyle bir iktidar alanını yeniden açtığı için eleştirdiler mi?

AKP hükümeti de dahil bu ülkedeki bütün hükümetleri, bir türlü gerçek iktidar olamadıklar, küçük hesaplar ve büyük korkularla iktidarı sahiplenemedikler.

Hâlâ gerçek bir devlet yapısına kavuşamamış, hâlâ halkın iradesini yönetime bütünüyle yansıtmayı becerememiş bu toplumda, bütün bu rezilliğin ana damarını gösteren bir katliamın ipuçları ortaya çıktı geçen gün.

2000 yılında utanmazca “hayata dönüş” diye adlandırılan bir hapishane operasyonunda mahkûmları öldürmek için önceden planlar yapıldığı anlaşıldı.

Halka “hayata dönüş” diye sunulan operasyonun gerçek adı olan “Tufan”, zaten operasyonu düzenleyenlerin amacını da ortaya koyuyor.

Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 kişinin ölümüne yol açan o korkunç ve kanlı saldırının sorumlusu olarak bugün 39 tane er yargılanıyor yalnızca.

Sorumlu onlarmış.

Daha önceden bu operasyon için karar veren, bu operasyonun planlarını hazırlayan ve bu operasyonu yönetenler “sorumlu” değiller, düşünebiliyor musunuz?

Üstelik de bu operasyonun yapıldığı sırada başbakanlık koltuğunda “hümanist” Ecevit oturuyordu.

Görülüyor ki böyle “operasyonlarda” başbakanlık koltuğunda oturanların ideolojileri, kimlikleri, karakterleri hiç fark etmiyor.

Ülkeyi kim yönetiyormuş gibi görünürse görünsün “asıl yönetenler” istediklerini yapıyorlar.

Önceki gün, dönemin Adalet Bakanı Ahmet Sami Türk, “bu operasyonun daha önceden planlandığını bilmediğini” söyledi.

Bizim dün konuştuğumuz dönemin İçişleri Bakanı Saadettin Tantan ise, “nasıl bilmiyormuş” dedi, “bu operasyon Milli Güvenlik Kurulu’nda kararlaştırıldı ve Adalet Bakanlığı’na bağlı savcılar tarafından yürütüldü.”

Mahkûmları öldürme kararını Milli Güvenlik Kurulu vermiş.

Sami Türk ise bu yeni açıklama karşısında, “Milli Güvenlik Kurulu tavsiye kararı almıştı” dedi.

“Tavsiye” kararı aldıysa böyle korkunç bir tavsiyeye neden uydunuz?

Ve daha dehşet verici soru.

Siz ne zaman bu kurulun tavsiye kararına karşı çıkabildiniz?

Bir de küçük bir hatırlatma yapayım, bu operasyonlar gerçekleşirken cezaevlerinden sorumlu bürokrat Ali Suat Ertosun’du, hâlâ HSYK üyesi olan Ertosun.

Hükümetler değişse bile hep bir yerlerde görev almış olan bir bürokrat.

Kendisine emanet edilen mahkûmlarla tutukluları öldürmek için Milli Güvenlik Kurulu’nda karar almış, bunun için planlar hazırlamış ve planlarını uygulamaya sokup hapishaneleri cehenneme çevirmiş bir devlet ve bu devletin yöneticilerini değil, sadece 39 askeri yargılayan bir yargı sistemi.

Milli Güvenlik Kurulu hâlâ duruyor, Ertosun hâlâ önemli bir görevde ve operasyonu planlayıp uygulayanların yargılandığı dava hâlâ o erleri yargılayarak sürüyor.

Hapishanelerdeki o ölümlerden Milli Güvenlik Kurulu’nun üyeleri de, ölüm planlarını hazırlayanlar da, uygulayanlar da sorumlu ama hiçbiri yargı önünde değil.

AKP’yi gerçekten eleştirmek isteyen biri ona şu soruları sorar.

Neden Milli Güvenlik Kurulunu kaldırmadın, neden Ertosun’u yıllarca önemli görevlerde tuttun?

Hâlâ iktidarında muhtıra verilebilen bir hükümet olduğu için MGK’yı kaldırmadı ve Ertosun’u görevde tuttu, bu yüzden de gerçek iktidar olamadı, tam olmak için adım atarken de siyasi hesaplar yüzünden gerileyip yeniden orduya yer açtı.

Bu ülkenin hükümetleri, ülkeyi yönetmekten değil “yönetememekten” suçlular.

İşbirlikçilikten suçlular.

“Görüntüdeki” bir iktidarın nimetleri için “görünmez bir iktidarın” sultasına girmeyi kabullendikleri için suçlular.

“Bu ülkede askerî vesayet bitti” diyenler, Balyoz muhtırasını bir okuyun, sonra da gidip on bir yıl önceki katliamın sorumlusu olarak kimlerin yargılandığına bakın.

Ve, “gerçek iktidar olduklarına” inanmaya başlayan AKP’liler…

Siz, “hayata dönüşün” sorumlularını, Rahip Santoro’yu, Hrant Dink’i, Zirve katliamının kurbanlarını öldürtenleri ortaya çıkartıp yargılatmadan, bu ülkede demokrasinin ve hukukun gereklerini uygulamadan “gerçek iktidar” falan olamazsınız.

“Oldum” diye babalanarak ortada dolaşır, muhtırayı da yersiniz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    5.06.2012 01:19

    Ayhan Kardeş sende amma uzak görüşlüymüşsün be.Bravvo yani...

  • ayhan şeran
    ayhan şeran
    5.06.2012 00:52

    Harika bir yazı,ama biz bu günleri 10 yıl evvel görmüştük sayın Altan .Sana ve senin gibilere good morning derler.Senin zihniyetin ve bu düşüncedeki "yetmez ama evet" çiler sayesinde bu günlere geldik.Bunlar daha iyi günlerimiz.Kına yakabilirsiniz.Ağlayacak konumda değilsiniz çünki en büyük suçlulardan birisiniz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums